In de horecasector staat hoogwaardige service leveren aan gasten en klanten centraal. Een belangrijk aspect van deze service is het garanderen van een schone en hygiënische omgeving, en dan vooral als het gaat om de keuken en het schoonmaken van de vaat. De opkomst van vaatwasmachines in de horeca heeft gezorgd voor een revolutie in de manier waarop professionele keukens hun servies en bestek reinigen. Dit artikel benoemt de voordelen van een vaatwasmachine in de horeca en waarom ze cruciaal zijn in moderne keukens. 

Efficiëntie en tijdswinst

Een erg belangrijk voordeel van een horeca vaatwasser is de aanzienlijke tijdsbesparing die het biedt. In alle drukte van een horeca keuken kan het handmatig afwassen van servies, glazen en bestek tijdrovend en arbeidsintensief zijn. Een vaatwasser kan daarentegen grote hoeveelheden vaat in korte tijd verwerken, waardoor de mensen in de keuken zich kunnen focussen op andere belangrijke taken. De keuken wordt zo op een zo efficiënt mogelijke manier benut. Bovendien bieden geavanceerde vaatwasmachines verschillende wasprogramma’s die kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van het vaatwerk. Geen onnodige verspilling van water en energie, ook daar wordt aan gedacht.

Hygiëne als prioriteit

Het handmatig afwassen van servies biedt geen zekerheid, omdat het kan leiden tot inconsistenties in reiniging en desinfectie. Zelfs als er hard wordt gewerkt om alles goed schoon te maken. Vaatwasmachines daarentegen zijn ontworpen om constante en grondige reiniging te waarborgen. Ze gebruiken krachtige reinigingsmiddelen, hoge temperaturen en desinfecterende processen om viezigheid en bacteriën effectief te verwijderen. Vooral in de horeca is dit uitermate belangrijk, waar voedselveiligheid voorop staat om de gezondheid van gasten en personeel te beschermen.

Houd servies en bestek mooi

Na verloop van tijd kan er slijtage en beschadiging ontstaan aan het servies en bestek. Het is zonde om de items continu te moeten vervangen. Een professionele horeca vaatwasmachine is echter ontworpen met materialen en technologieën die het vaatwerk beschermen tegen overmatige slijtage. Zo staat een langere levensduur en langer plezier garant, wat uiteindelijk resulteert in kostenbesparingen voor het horecabedrijf.

vaatwasmachine horeca

Diverse vaatwasmachines

Er zijn diverse soorten horeca vaatwasmachines beschikbaar, afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de hoeveelheid vaat en de beschikbare ruimte in de keuken. De meest voorkomende types zijn:

Heeft de horeca onderneming niet meer dan 50 zitplaatsen, waardoor er niet al te veel serviesdelen zijn? Dan is een voorlader vaatwasser een perfecte oplossing. Een voorlader vaatwasser scheelt veel ruimte in de keuken en daardoor is er meer plaats voor andere apparatuur. Het personeel moet comfortabel de zware vaatwaskorven uit de machine kunnen tillen en daarom is het wel belangrijk dat de machine op een prettige werkhoogte staat geïnstalleerd.

Voor grote horeca zaken is een doorschuifvaatwasser ideaal. Deze machines zijn namelijk gekoppeld aan de afvoertafel. De vaat wordt eerst gesorteerd en daarna voorgespoeld met een voorspoeldouche. De vaat wordt in daarvoor bestemde korven doorgeschoven in de machine en gewassen. Met een doorschuifvaatwasser doe je de vaat in een hoog tempo.

Als er iets niet kan in de horeca, dan is het wel vette vingers op een schoon glas. Een glazenspoelmachine is speciaal voor het in korte tijd reinigen van glazen. Met deze vaatwasmachine worden er in enkele minuten veel glazen schoongemaakt, wat veel tijd scheelt. Omdat glaswerk erg gevoelig is, wast een glazenspoelmachine op een iets lagere temperatuur dan een normale horeca vaatwasser.

In horeca keukens wordt er ook veel gebruikgemaakt van verschillende gereedschappen, zoals snijmachines. Voor dit soort keukengereedschappen is een vaatwasser met grote invoerruimte nodig, zoals een gereedschap wasmachine.

Onderhoud en reiniging

Voor het optimaal blijven presteren van de horeca vaatwasmachine is regelmatig onderhoud een vereiste. Dit omvat het schoonmaken van filters, het controleren van leidingen en het vervangen van reinigingsmiddelen. Wij van Eissens FSE bieden een serviceplan aan om ervoor te zorgen dat de machine altijd in topconditie blijft verkeren.

Onmisbaar in de keuken

Van kleine eetgelegenheden tot grote hotels: een professionele vaatwasser is dus onmisbaar. Investeren in een hoogwaardige machine is een verstandige keuze om aan de hoge eisen van de branche te voldoen en een uitstekende service aan gasten te blijven bieden.